divendres, 25 de novembre del 2011

Dones amb Iniciativa contra la violència masclista

Enguany, reclamem el manteniment de les polítiques públiques contra la violència masclista, l'abordatge la violència masclista en els termes que estableix la Llei 5/2008 del Dret de les Dones a Eradicar la Violència Masclista i el manteniment d'instruments com el Programa de Seguretat contra la Violència Masclista del Departament d'Interior.


Dones amb Iniciativa assistirà a la Manifestació Unitària del dia 25 de novembre a les 19 hores, que marxarà des de Canaletes fins a la Plaça Sant Jaume, on es llegirà el Manifest Unitari. A més, Dones amb Iniciativa ha organitzat per dilluns 28 una taula rodona per parlar sobre violència masclista (a les 19 hores a la seu nacional) on participaran dones destacades de diversos àmbits (cooperació, món local, associacions de lluita contra la violència masclista, etc.).

La Resolució d'enguany de Dones amb Iniciativa és la següent:
La Llei 5/2008 del Dret de les Dones a eradicar la violència masclista, defineix: “La violència masclista és aquella que s'exerceix contra les dones com a manifestació de la discriminació i de la situació de desigualtat en el marc del sistema de relacions de poder dels homes sobre les dones i que produïda per mitjans físics, econòmics o psicològics puguin tenir com a resultat un dany o patiment físic, sexual o psicològic per a la dona, així com a les amenaces d'aquests actes, la coacció o la privació arbitrària de llibertat, tant si es produeixen a la vida pública com privada”.
En el marc del 25 de Novembre, dia internacional per l’eradicació de la violència masclista, la societat civil i les administracions públiques del país manifestem a través de diferents accions reivindicatives, el rebuig i la condemna de les situacions de violència que pateixen les dones. Així mateix, expressem el nostre recolzament absolut i solidaritat a les dones que la pateixen.
Les diferents formes que pren la violència masclista són l’expressió d’una discriminació que arriba a nivells d’extrema gravetat, absolutament intolerables, que evidencien la necessitat de transformar l’ordre social i els patrons socials i culturals de les societats del s. XXI. L’eradicació de la violència no pot ser un ideal utòpic, cal treballar incansablement pel dret a la seguretat i la llibertat de totes les dones. I cal continuar treballant per la necessària transformació social,  intervenint en  les causes estructurals de la discriminació per a eradicar-ne el sexisme.
Malgrat que la violència masclista continua deixant víctimes i patiment a les dones, els avenços produïts durant els últims anys d’aplicació de la Ley Integral contra la Violencia de Género i de la Lleidel Dret de les Dones a Eradicar la Violència Masclista, han comportat millores significatives i unamajor consciència social sobre el problema de la violència que s’exerceix contra les dones. No obstant, cal ser conscients que queda un llarg camí a recórrer per eradicar aquesta xacra social.
Els esforços i els recursos que s’han destinat en la lluita contra la violència masclista han trobat enles administracions locals els principals agents impulsors de polítiques destinades a garantir els drets de les dones a viure lliures de violència. En aquest sentit, els Ajuntaments han desenvolupat un paper clau i decisiu en el desplegament de recursos i serveis adreçats a les dones, amb recursos propis i amb subvencions d’altres administracions.
La situació econòmica de crisi en la que ens trobem i les decisions polítiques dels governs, nacional i estatal,  d’afrontar la crisi retallant la despesa pública i les polítiques socials, generen la màxima preocupació pel risc que aquests avenços es  puguin veure afectats.

Dones amb Iniciativa reivindiquem la necessitat de prioritzar la política de proximitat en la lluita contra la violència masclista i, per tant, considerem imprescindible que els Ajuntaments continuïn desenvolupant i impulsant els recursos d’atenció a les dones, preservant el sistema de finançament d’aquests, a través de la implicació de la resta d’administracions, tant supralocals com autonòmiques. La crisi no ha de servir d’excusa per a retallar els drets socials, ni els drets de les dones a viure lliures de violència.
Instem, doncs, als governs locals, autonòmic i estatal a comprometre’s a mantenir les dotacions pressupostàries dedicades a la lluita per a l’eradicació de la violència masclista als pressupostos del 2012.

De les actuacions empreses i del diagnòstic de la situació, s'evidencia que queda molt a fer, sobretot, en el camp de la prevenció, la sensibilització i la detecció. Cal garantir una dotació pressupostària suficient per assegurar l’eficàcia de les mesures integrals regulades per llei. Cal reforçar la formació, adequada i de qualitat, en gènere i en violència de gènere, adreçada al conjunt de professionals que intervenen en l’atenció a les dones que la pateixen, en particular, als jutges i jutgesses i l’oficina judicial. I cal, continuar desenvolupant accions educatives per prevenir la violència masclista tant a l’educació primària com a la secundària.

Cal fer més eficients els sistemes de protecció, les dones que denuncien han d’estar protegides en tot moment. També s’ha de garantir el dret a la reparació de les dones que han patit aquesta violència.
En aquest sentit, les polítiques i actuacions adreçades a les dones que pateixen la violència masclista han de ser dissenyades i implementades partint d’un abordatge exhaustiu de les causes estructurals i instrumentals. La violència masclista respon a una manera de definir les identitats de gènere i les relacions entre homes i dones, generant un sistema relacional que perpetua la superioritat dels homes sobre les dones, que assigna diferents atributs, rols i espais en funció del sexe. Tanmateix, la violència és exercida com un instrument de poder que pretén la subordinació a les dones, com a mecanisme de submissió per tal de consolidar aquest domini de l’home. Per tant, el factor de risc de patir violència masclista, és el fet de ser dona.
Així doncs, es fa evident que la violència vers les dones no és equiparable a la violència que poden patir altres persones o col·lectius, ni restringida a l’àmbit privat, domèstic o familiar. Dones amb Iniciativa, per tant, manifestem el nostre rebuig a  les mesures empreses pel govern de CiU en el canvi de model d’intervenció en matèria de seguretat de les dones, pel qual, s’ha equiparat la violència masclista a altres tipus de violències (a infància i gent gran) i se l’ha restringit a un fenomen que té lloc en l’àmbit privat, fent reduccionisme de la causalitat. Aquest fet comporta la pèrdua de l’abordatge específic de les múltiples causes de la violència masclista i modifica, sense fonamentació, l’anterior model d’intervenció impulsat per a la consecució dels drets que reconeix la Llei del Dret de les Dones a Eradicar la Violència Masclista.
Dones amb Iniciativa volem reivindicar la Llei del Dret de les Dones a Eradicar la Violència Masclista, que esdevé un instrument qualitatiu per a la transformació social necessària.
Per tot allò exposat anteriorment, Dones amb Iniciativa
1.    Instem als governs locals, al govern de Generalitat i al govern estatal a comprometre’s en mantenir les dotacions pressupostàries dedicades a la lluita per a la eradicació de la violència masclista als pressupostos del 2012 i a preservar els recursos d’atenció i recuperació integral de dones víctimes d’aquestes.

2.    Instem al govern de la Generalitat a abordar la violència masclista en els termes que estableix la Llei 5/2008 i a mantenir instruments com el Programa de Seguretat contra la Violència Masclista que, en matèria de seguretat, va significar avanços molt positius en la lluita per l’eradicació d’aquesta.

3.    Les violències vers les dones es produeixen a l’àmbit de la parella, al familiar, al social o comunitari i al laboral, i el seu abordatge ha de ser en tots aquest àmbits, sense barrejar altres tipus de violència que es puguin donar en altres col·lectius, ja que la naturalesa és totalment diferent.


Dones amb Iniciativa
25 de novembre de 2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada