dimarts, 6 de setembre del 2011

MOCIÓ DEL GRUP MUNICIPAL D’ICV-EUiA DE L’AJUNTAMENT DE BADIA DEL VALLÈS PER RECLAMAR UN REFERÈNDUM SOBRE LA REFORMA DE LA CONSTITUCIÓ

Atès que els Grups Parlamentaris Socialista i Popular del Congrés dels Diputats han presentat conjuntament una Proposició de Reforma de l’article 135 de la Constitució Espanyola, que està en procés de tramitació, pel procediment d’urgència, a les Corts Generals.
Atès la transcendència d’aquesta proposició, que consagra a la Constitució la limitació del dèficit estructural segons els marges establerts per la Unió Europea. I estableix que una Llei Orgànica fixarà el dèficit estructural màxim permès a l’Estat i a les Comunitats Autònomes, amb relació al seu producte interior brut; el contingut de la qual ja ha estat acordada, en els seus termes fonamentals, pel PSOE i el PP.
Atès que la reforma constitucional determina que el pagament dels crèdits per satisfer els interessos i el capital del deute públic de les Administracions gaudiran de prioritat absoluta, i, per tant, sense atendre a les circumstàncies econòmiques i socials de gravetat que en un moment donat es poguessin produir. Així com que el volum de deute pel conjunt de les administracions públiques, en relació al producte interior brut de l’Estat, no podrà superar el valor de referència establert en el Tractat de Funcionament de la Unió Europea.
Atès que l’esmentada proposició estableix que les Entitats Locals hauran de presentar equilibri pressupostari i que no té en compte que els Ajuntaments han assolit competències impròpies, més del 30% de les que corresponen a les Comunitats Autònomes, sense rebre el corresponent finançament. Cal recordar que l’Estat no ha donat compliment a la Constitució, que en l’article 142, estableix que els Ajuntaments hauran de participar en els ingressos de l’Estat i de les Comunitats Autònomes, garantint la cobertura dels serveis impropis.
Atès que aquesta reforma constitucional consagra una determinada opció política, que comporta limitar la capacitat d’actuació de les administracions públiques i que afectarà la vida dels ciutadans i les ciutadanes, en tant que incideix negativament en el manteniment i desenvolupament de l’Estat de benestar i en les polítiques de reactivació econòmica en períodes de crisi.
Atès que la reforma constitucional suposa una greu retallada de la capacitat d’autogovern de Catalunya i del conjunt de les comunitats autònomes, així com un atac a l’autonomia local.
Atès que una qüestió de la transcendència d’una reforma constitucional -la segona que es realitza en trenta tres anys de vigència de la Constitució- s’està realitzant de forma improvisada, quan la legislatura està esgotada, amb una tramitació d’urgència de poc més d’una setmana, sense cercar l’acord del conjunt de les forces polítiques i sense promoure el debat social.
Atès que la societat ha expressat una demanda creixent de més i millor democràcia, garantint, entre d’altres mesures per millorar la qualitat de la democràcia, que la ciutadania pugui decidir de forma directa, mitjançant referèndum, sobre les qüestions que més els afecten.
Atès que l’article 167.3 de la Constitució estableix que “Una vegada hagi estat aprovada la reforma per les Corts Generals, serà sotmesa a referèndum per tal de ser ratificada, sempre que ho demani una dècima part dels membres de qualsevol de les Cambres, dins l’espai dels quinze dies següents al de l’aprovació”.
El ple de l’Ajuntament de.......
ACORDA
Primer.- Reclamar als diputats i diputades del Congrés escollits per les circumscripcions electorals de Catalunya i als senadors i a les senadores escollits per les circumscripcions electorals catalanes, i als senadors i a les senadores designats pel Parlament de Catalunya, en representació de la Generalitat al Senat, que subscriguin la demanda de convocatòria d’un referèndum de ratificació de la reforma constitucional que aprovin les Corts Generals, d’acord amb el previst a l’article 167.3 de la Constitució.
Segon.- Fer arribar aquest acord als diputats i a les diputades, als senadors i a les senadores esmentats en el primer punt.
1 de setembre de 2011

Eusebio Argueta
Portaveu del Grup Municipal d’ICV-EUiA

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada