dimarts, 6 de setembre del 2011

MOCIÓ DEL GRUP MUNICIPAL D’ICV-EUiA A L’AJUNTAMENT DE BADIA DEL VALLÈS SOBRE LA RENDA MÍNIMA D’INSERCIÓ

Fa més de 20 anys que a Catalunya es va crear el PIRMI (Programa Interdepartamental de la Renda Mínima d’Inserció). l’Ajuntament de Badia del Vallès en fa una valoració positiva del mateix, considerant-lo un bon instrument d’intervenció social que ha facilitat que moltes persones superin les dificultats socioeconòmiques per les que han passat i que evita l’extrema pobresa.
L’Ajuntament de Badia del Vallès considera que el PIRMI és un bon programa que cal millorar des del consens i que ha d’evolucionar per adequar-se més a la realitat actual, adaptant els ajuts a la diversitat de situacions socials que es plantegen, fugint de la criminalització de les persones participants en el programa i evitant el manteniment de possibles situacions irregulars d’alguns/es perceptors/es de la RMI amb un major nombre de professionals d’acompanyament i suport.
Per a l’Ajuntament de Badia del Vallès la lluita contra la pobresa i l’exclusió social són qüestions fonamentals i que es considera que el grau de desigualtat d’una societat afecta de forma directa el benestar de la ciutadania, al seu futur i a la mateixa capacitat de desenvolupament econòmic.
Atès que Durant el mes d’agost ha entrat en vigor la nova Llei 7/2011, de 27 de juliol, de mesures fiscals i financeres, que modifica la Llei 10/1997, de 3 de juliol, de la Renda Mínima d’Inserció (RMI) (en el seu article 62), i que alhora, el Govern de la Generalitat ha decidit canviar temporalment la forma de pagament de la RMI i ha aprovat, el 30 d’agost de 2011, un nou Decret de desplegament de la Llei de la renda mínima d'inserció que modifica sustancialment els requisits per participar i mantenir-se al programa.
Atès que els Ajuntaments i Consells Comarcals de Catalunya i els seus equips socials bàsics assumeixen una gran responsabilitat en relació a l’accés, el manteniment i la sortida dels ciutadans i ciutadanes del Programa Interdepartamental de la Renda Mínima d’Inserció (PIRMI), essent els i les professionals municipals qui coneixen la realitat de la RMI, qui coneixen les situacions concretes que hi ha darrera dels expedients.
Atès que amb la modificació del sistema de pagament de la Renda Mínima d’Inserció, abonant la prestació amb xec nominatiu enlloc de per transferència bancària com sempre s’havia fet, sense previ avís ni comunicació als Serveis Socials Bàsics i en ple període de vacances estiuenques, ha provocat patiment i angoixa a 34.000 beneficiaris de la RMI de les que depenen 110.000 persones i en alguns casos no haver percebut la prestació a hores d’ara; i s’han provocat dificultats serioses als equips professionals municipals responsables del seu suport social i una major despesa dels Ajuntaments i Consells Comarcals.
Atès que amb la situació de crisi econòmica que pateix Catalunya el nombre de beneficiaris de la RMI s’ha incrementat substancialment, però que cal ampliar i reforçar la solidaritat i el compromís vers els/les que més pateixen.
Atès que les persones que reben la RMI són persones i famílies que viuen situacions molt precàries, vulnerables i amb uns recursos econòmics extremadament reduïts; persones en situació de pobresa extrema on sovint s’hi afegeixen greus dificultats socioeducatives i de salut.
Atès que la Renda Mínima d’Inserció no és una prestació qualsevol, sinó que estem parlant del darrer esglaó, de la darrera xarxa de seguretat del sistema de prestacions que conforma el nostre sistema de protecció social. És el darrer recurs que tenen les persones sense feina i amb la resta de prestacions esgotades. És una prestació de supervivència per moltes persones i també per moltes famílies amb infants a càrrec que pateixen indirectament la pobresa.
Atès que en la reunió de la Comissió Funcional del Consell General de Benestar Social, celebrada el passat dia 29 de juliol, i en la Comissió de Governs Locals del 25 de juliol, es va informar de la proposta de Decret de Desplegament de la Llei de la RMI, que modifica diversos aspectes del funcionament del PIRMI, els col·legis professionals, els sindicats, la patronal del sector, les entitats socials presents, i el món local van manifestar el seu malestar per haver rebut una convocatòria sobtada que impedia aportar millores a la proposta de Decret .
Atès que fins ara tant la creació de la RMI com les reformes que s’han produït s’han realitzat mitjançant l’acord polític i social amb el màxim de grups parlamentaris, amb el món local, i els sindicats i les entitats socials.
Atès que manquen recursos humans municipals i autonòmics per fer un seguiment acurat dels beneficiaris de la RMI, així com també serveis i recursos de formació i orientació laboral per ajudar-los a millorar la seva situació.
El grup municipal d’ICV-EUiA proposa al Ple de la corporació el següents acords:
ACORDS
  1. Fer arribar a la Conselleries de Benestar i Família i a la Conselleria d’Empresa i Ocupació el malestar i el rebuig de l’Ajuntament de Badia del Vallès a les seves darreres decisions en relació al PIRMI per entendre que suposen un menysteniment al món local, als i les tècniques dels Serveis Socials Bàsics i a les moltes persones que participen del PIRMI, així com un retrocés en les línies de treball que ajuden a afavorir la igualtat i els drets a tota la ciutadania.
  2. Demanar al Govern de la Generalitat que procedeixi a fer el pagament urgent a aquelles persones que encara avui no han rebut la seva prestació tot i complir amb els requisits vigents del PIRMI i que el sistema de pagament de la RMI sigui sempre per transferència bancària.
  3. Demanar al Govern de la Generalitat la suspensió del Decret de Desplegament de la Llei de la Renda Mínima d’Inserció fins a poder arribar a una proposta de major consens amb el Món Local, els Grups Parlamentaris, els Agents Socials, el Tercer Sector Social, els Col·legis Professionals i la ciutadania en general.
  4. Manifestar al Govern de la Generalitat de Catalunya la voluntat de l’Ajuntament de Badia del Vallès i dels Serveis Socials Municipals de participar del debat per la reforma del Programa Interdepartamental de la Renda Mínima d’Inserció i per l’impuls d’un nou Pla contra la Pobresa a Catalunya.
  5. Demanar a la Conselleria de Benestar i Família i a la Conselleria d’Empresa i Ocupació un major nombre de recursos per reforçar els Serveis Socials Bàsics i que aquests puguin fer un millor seguiment de les persones participants al PIRMI, així com un major nombre de serveis i recursos de formació i orientació laboral.
  6. Traslladar aquests acords al Govern de la Generalitat de Catalunya, als Grups Parlamentaris del Parlament de Catalunya, a la FMC, a l’AMC, als agents socials, al Col·legi Professional d’Educadors i Educadores Socials, al Col·legi de Diplomats en Treball Social i Assitents Socials de Catalunya i a la Taula del Tercer Sector Social.
1 de setembre de 2011

Eusebio Argueta
Portaveu del Grup Municipal d’ICV-EUiA

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada